Bu Zafer Hepimizin

Bu Zafer Hepimizin

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak Bursa’da Magneti Marelli Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin ardından Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. çalışanlarıyla bir araya geldi.

A+ A-

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak Bursa’da gerçekleştirdiği fabrika ziyaretlerin ikinci gününde Magneti Marelli Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin ardından Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. işyerini ziyaret ederek üyelerle bir araya geldi.

GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU

Genel Başkan Kavlak, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları işyeri ziyaretine ilk olarak Oyak Renault Genel Müdürü Antoine Aoun, Genel Sekreteri Miray Balkal,  İnsan Kaynakları Direktörü Tolga Görgülü, Araç Fabrika Direktörü Murat Taşdelen, Mekanik Fabrika Direktörü Yavuz Özbağrıaçık, İnsan Kaynakları Müdürü Neslihan Akkozak ile Endüstriyel ve Sosyal İlişkiler Yöneticisi  Ömer Başaran ile bir görüşme gerçekleştirerek başladı. Görüşmede sendika ile MESS arasında gerçekleştirilen 2019-2021 Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci değerlendirilirken, Oyak Renault işyerinin son durumu hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

ONUN İÇİN BU ZAFER, HEPİMİZİNDİR

Genel Başkan Kavlak, Oyak Renault yönetimi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından üyelerimizle bir araya gelmeye başladı. Fuaye alanının girişinde yüzlerce üyemiz büyük bir coşku ve heyecanla Genel Başkanımız Kavlak’ı karşıladı. Oyak Renault emekçileri, “Reno Seninle Gurur Duyuyor, Pevrul Başkan Sen Bizin Her şeyimizsin, Reno Burada Dimdik Ayakta, Türk Metal Nerede Biz Oradayız”, sloganları ile Genel Başkanımızı karşılarken, yoğun sevgi gösterilerinde bulundular. Genel Başkanı Kavlak, 08-16 ve 16-24 vardiyalarında çalışan ve fuaye alanında toplanan 2500’ün üzerinde üyemize hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına Türk Metal-MESS 2019-2021 Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecini hangi zorlu süreçlerde hazırlandığına değinerek başlayan Genel Başkanımız Kavlak, “Kar demeden, kış demeden, soğuk, yağmur, çamur demeden eylem yapan, Büyük Bursa Mitingiyle, tüm Türkiye’yi sallayan sizler olmasaydınız o masada her an sizin desteğinizi arkamızda hissetmeseydik. Emin olun bu zafer olmazdı. Onun için bu zafer, hepimizindir. En yeni üyesinden en eskisine kadar bütün Türk Metalcilerin bu zaferde payı vardır.”

 

BU ÜLKEDE İLK KEZ, SAATLİK ÜCRETE İSTENEN %20 ARTIŞA KARŞILIK %17 ARTIŞ SAĞLANMIŞTIR

“Hep zafer diyorum. Bu kelimeyi bilerek kullanıyorum. Eminim ki, ülkemizde bugüne kadar çok başarılı sözleşmeler imzalanmıştır. Emekçiler için çok iyi haklar alınmıştır. Ancak bizim sözleşmemizi, zaferlerin zaferi yapan şudur: Bu ülkede ilk kez saatlik ücrete istenen % 20 artışa karşılık %17 artış sağlanmıştır. Zafer budur, buradadır. Bu bir devrimdir. Bu zaferin bir başka yanı daha vardır. Bakınız, bu ülkede emekçiler tam 40 yıldır bedel ödüyor. Hakları ellerinden alınıyor. Düşük ücret politikalarına mahkûm ediliyor. Esnek çalışma sistemiyle ucuz emek politikalarıyla adeta köle pazarı kurulmak isteniyor. İşte bizim bu zaferimiz tüm bu politikalara karşı da kazanılmıştır. Bu zafer bize dayatılmak istenen düşük ücret politikalarına, esnek çalışmaya, kıstalyevme, denkleştirmeye, hepsine ama hepsine karşı kazanılmıştır.”

 

 BU SÖZLEŞME İŞTE BU YÖNÜYLE TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ ÖNÜNÜ AÇMIŞTIR

 

“Yanlış anlaşılmasın diğer işkollarında imzalanan sözleşmeleri küçük görmek için söylemiyorum. Ama 2019 yılının enflasyonu % 11,84 olarak açıklandı. Bütün işkollarındaki sözleşmeler yıllık %12’ye bitti. Yalnızca bizim sözleşmemiz bize dayatılan kaderi yırtıp attı. Yıllık %25’e bitti. Sizlere her fırsatta söylediğim gibi bu sözleşme, işte bu yönüyle Türkiye işçi sınıfının önünü açmıştır. Herkes için umut olmuştur. Moral olmuştur. Bunu siz yaptınız. Siz başardınız. Buzkıran gemisi gibi bütün engelleri yararak, büyük bir yol açtınız. Hepinize helal olsun.”

 

YETER Kİ SİZ ARKAMIZDA OLUN

“2017 sözleşmesi yüzyılın sözleşmesi olmuştu. Büyük bir zafer kazanılmıştı. Sözleşmenin ardından tarihimizde ilk kez işçi sirkülasyonu en aza indirildi. Elimizi taşın altına koyduk. Çıkışlara izin vermedik. Bu dönemde yalnızca %2 oranında işçi çıkışı oldu. Bu da bizim için çok büyük bir başarıdır. İmzaladığımız 2019 sözleşmesi de Türk Metal adına büyük bir başarıdır. Kamuoyundan ve sendikal camiadan gördüğü destekle hepimiz için gurur vesilesi olmuştur. Bu sözleşmenin en büyük özelliği, bizim için bir köprü olmasıdır.  Köprüyü iki anlamda kullanıyorum. Birincisi bizimle siz üyelerimiz arasındaki sarsılmaz, kopmaz bir güven köprüsüdür. İkincisi ise geleceğe doğru atacağımız adımlarda, alacağımız yolda bir köprü olacaktır. Bundan sonra Türk sendikal hareketinde daha büyük işler yapacağız. Yarından itibaren çalışmaya başlayacağız. Bu sistemi, hatta bize dayatılan bu düzeni değiştireceğiz. Hepimiz için yeni modellerin, yeni bir toplu sözleşme düzeninin hazırlıklarına bugünden başlayacağız. İlklerin sendikası olarak öyle işler yapacağız ki bu ülkede emekçilerin kaderi değişecek. Üyelerimizi enflasyona mahkûm eden anlayışları yerle bir edeceğiz. Yeter ki siz arkamızda olun, yeter ki mücadelemize ortak olun. Yeter ki bize inanın, güvenin Bursa meydanında tarih yazan sizlerin yapamayacağı şey yoktur. Buna inanın.”

 

SİZ NE İSTİYORSANIZ BİZ ONU YAPACAĞIZ

“Geçen yıl yaptığımız genel kurulumuzda yeni nesil sendikacılık anlayışını uygulamaya koyacağımızı söylemiştim. Siz üyelerimizin hayatlarına dokunacağımızı toplu sözleşmeyle sınırlı bir sendikacılık anlayışına artık son vereceğimizi anlatmıştım. O günden bu yana hiç boş durmadık. Projelerimizi hayata geçirmek için altyapı çalışmalarını başlattık. İlk olarak size söz verdiğimiz öğrenci yurdu projesini hayata geçiriyoruz. Önümüzdeki öğrenim döneminde Ankara’daki yurdumuz faaliyete geçecek. İstanbul’daki yurdumuzu da yetiştirmeye çalışıyoruz. Arkasından İzmir’deki yurdumuz gelecek. Çocuklarımız güven içinde Türk Metal’in yurtlarında huzur içinde okuyacak. Sizlerin gözleri arkada kalmayacak. Bu dönemde eğitim çalışmalarına devam edeceğiz. Özellikle Didim ve Kıbrıs’taki otelimizde eşli eğitimlerimize ağırlık vereceğiz. Pilot bölge olarak seçtiğimiz Çerkezköy ve Eskişehir’de uygulamaya koyduğumuz Emek Kart’ın dağıtımına yakında Bursa’da da başlayacağız. Artık alış veriş yaptıkça, harcadıkça kazanacaksınız. Kazandıklarınızı güvenle harcayacaksınız. Bu çalışmalarımızı sizlerden gelen taleplerle daha da geliştireceğiz.  Bunun için önümüzdeki günlerde tarafsız bir araştırma kuruluşuna kapsamlı bir anket yaptıracağız. Bu anketi açık yüreklilikle cevaplamanızı istiyorum. Çok kapsamlı yapacağımız bu anket sizlere daha iyi hizmet verebilmemiz için bize yol gösterecek. Faaliyetlerimizi çeşitlendirecek. Sizden gelecek öneriler bizler için çok önemli. Siz ne istiyorsanız, biz onu yapacağız.Genel Başkan Kavlak, fabrikanın fuaye alanında gerçekleştirdiği konuşmanın ardından Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’ndaki işyeri sendika temsilciliğine geçti. Genel Başkanımız Kavlak, daha sonra boyahane, kaporta, pres departmanı, g binası, montaj, s binası, mekanik talaşlı uet bölgesi, mekanik departmanı ve k motor üretim hatlarında çalışan 1300 üyemizle tezgahları ve dinlenme alanlarında bir araya gelerek tek tek tokalaştı. Ayrıca, NBS Yemekhanesinde üyelerimizle birlikte yemek yedi. Üyelerimiz 2019-2021 toplu iş sözleşmesinde elde edilen zafer için Genel Başkanımıza memnuniyetlerini ve teşekkürlerini iletirken, Genel Başkanımız Kavlak, süreci tüm üyelerimizle birlikte hareket ederek yürüttük, elde edilen zaferde tüm üyelerimizin emeği var. Bu nedenle bu zafer hepimizin zaferidir, bugün burada şahsıma ve sendikamıza gösterdiğiniz yoğun ilgi ve alakadan dolayı teşekkürleri belirtti.Genel Başkan Kavlak’a Oyak Renault işyeri ziyaretinde Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ ile Bursa Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik eşlik etti.


Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur